Snapstips för smörgåsbordets åtta turer

Text Donald Boström

Snapsen har en säker ställning på smörgåsbordet; nubbens avsaknad av grundsmaker gör den lätt att kombinera med de olika rätterna. För att hitta bra smakkombinationer låter man matens och snapsens smakstyrka avgöra. Till exempel bör en mild, krämig ström­ming mötas av en mild snaps för att komma till sin rätt.

Smörgåsbordets grundsmaker består i huvudsak av sälta, sötma och syra men i princip ingen beska. Det är därför öl med sin milda beska fungerar så briljant rakt igenom hela smörgåsbordet. Om man väljer bort vissa delar av smörgåsbordet går det att dricka vin genomgående. Det finns de som menar att vita viner med hög syra, eller champagne, till och med kan betvinga de inlagda sillarna men min rekommendation är trots allt att avstå vinet, i varje fall till den första turen med sill. Till lax- och fiskrätterna är vita kryddiga viner att föredra, i vissa fall med lite restsötma. Till kötträtterna fungerar mjuka, fylliga röda viner, gärna en pinot noir eller en mjukt vinifierad shiraz. Det går som sagt att kryssa sig fram med vin till vissa delar av ett smörgåsbord. Men det är svårt att slå öl och nubbe som smörgåsbordets smakförhöjare.

Tips: Använd små snapsglas, helst inte större än två centiliter som man biter av fyra gånger. De flesta turerna har varierat smakinnehåll vilket innebär att man bör ha olika snapsar för de olika smakerna. Med små snapsglas på en eller två centiliter finns möjlig­heten att få dricka »rätt« snaps till varje liten rätt på tallriken.

Tur 1. Sill, strömming och ägg

Generellt är sillarna den smakmässigt tuffaste delen på smörgåsbordet. Sillinläggningar i klar lag är oftast starkare än de i krämig sås och kräver en smakstark snaps. Till de krä­miga, mildare sillarna passar en mildare snaps, exempelvis Skåne som bara är hälften så kryddstark som O.P. Anderson.

Snapstips till starka sillar: kumminkryddat brännvin av typen O.P. Anderson och Aalborg Taffel.

Snapstips till milda, krämiga sillar: ett mildare kummin- eller dillkryddat brännvin som Skåne, Läckö Slottsaquavit och Aalborg Jubileum.

Tur 2. Lax och andra fiskar

Tillredningen av fisk varierar i kryddning och styrka. Gravad fisk kan ligga nära sillen i smakstyrka och kräver en snaps därefter. Rökt fisk kan hitta gemenskap med fatlagrad snaps med liknande rostade och rökta toner, sherry- och whiskytoner från fatlagringen och kummin. Till inkokt fisk och skaldjur fungerar alltid den dillkryddade akvaviten.

Snapstips till gravad fisk: en blommig, aromatisk snaps som Hallands Fläder eller en kraftig, dillkryddad snaps som exempelvis Aalborg Jubileum.

Snapstips till rökt fisk: kumminakvaviter med fatlagringskaraktär, till exempel Herrgårds Aquavit, Gammal Norrlands Akvavit, Aalborg Nordguld och Linie Aquavit.

Snapstips till mild fisk och skaldjur: dillkryddad snaps, till exempel Läckö Slottsaquavit eller Aalborg Jubileum.

Tur 3. Kallskuret

Ännu en smakmässigt varierad tur med allt från de rökta, salta och lite kraftigare kött- och korvrätterna, till den mildare kycklingen och kalkonen. En fatlagrad snaps med rostad karaktär passar utmärkt till det rökta. Östgöta Sädes har en maltwhisky i botten, som lagrats på bourbonfat och därefter blandats med ren sprit. Där hittar vi en rundhet i form av russin och honungstoner som harmonierar till köttet.

Snapstips till kött, korv och rökt: snaps med fatlagringskaraktär som Östgöta Sädes, Herrgårds Aquavit, Aalborg Nordguld och Linie Aquavit.

Snapstips till kyckling och kalkon: milda snapsar som Skåne och Hallands Fläder.

Tur 4. Småvarmt

En tur med både milda och starka smaker och kanske snapsens svagaste område. Här finns hela smakskalan från lutfiskens mjuka mildhet till köttbullarna och revbensspjällens lite kraftigare smaker.

Snapstips till lutfisk: okryddat brännvin, till exempel Renat eller vodka.

Snapstips till köttbullar och prinskorv: snaps med aromatisk kryddning, till exempel Porsbrännvin.

Snapstips till kött med stekyta: kraftigare kumminkryddad, gärna med fatlagringska­raktär, till exempel O.P. Anderson, Herrgårds Aquavit, Gammal Norrlands Akvavit och Aalborg Nordguld.

Snapstips till Jansson: mildare kumminkryddad av typen Skåne eller aromatisk som Hallands Fläder.

Tur 5. Gröna turen

Till grönsaker passar dillkryddad akvavit som med sin runda blommighet gifter sig läckert med de milda grönsakerna. Till ugnsrostade eller vitlökskryddade grönsaker krävs en kumminakvavit.

Snapstips till milda grönsaker: mjukare kryddningar av typen dillkryddade Läckö Slottsaquavit eller Hallands Fläder.

Snapstips till ugnsrostade grönsaker: kraftigare kumminakvavit som O.P. Anderson eller Aalborg Taffel.

Tur 6. Ost

Kummin och ost är en klassisk kombination. 

  • Snapstips till lagrad hårdost: alla akvaviter, särskilt de som är kryddade med kummin.
  • Snapstips till vitmögelost: pomeranskryddat som Årsta och Rånäs Brännvin.

Tur 7. Dessert

Som tidigare nämnts saknar de flesta snapsar grundsmaken sötma. Sockret finns däremot i desserterna och en snaps med fruktsmak blir nästan som likör ihop med desserternas sötma, särskilt tillsammans med mörk choklad.

Snapstips till desserter: frukt- och bärkryddat brännvin som Årsta Brännvin, Rånäs Brännvin, Svartvinbärsbrännvin och danska Emma Brøndums Skovbærbrændevin.

Tur 8. Kaffe, kaka och godis

Frukten i pomeransbrännvin ger calvadoskänsla, men även snaps med fatkaraktär fung­erar utmärkt till kaffet.

Snapstips till kaffe och kaka: pomeranskryddat som Årsta och Rånäs Brännvin eller med fatkaraktär som Östgöta Sädes, Aalborg Nordguld, Herrgårds Aquavit, Norrlands Akvavit och Linie Aquavit.

Publicerad i boken Smörgåsbord 2009

 
Donald Boströmwine