Mannen bakom Lady Gaga berättar om den magiska veckan.

Text Donald Boström

Den svenska superproducenten RedOne berättar exklusivt för Beirut Café hur han mötte en dumpad sångerska i New York, som kallade sig Lady Gaga, och gjorde henne till en världsartist på några månader.

Efter att ha skrivit låtar till Michael Jackson, Backstreet Boys och Enrique Iglesias var det dags för RedOne att ta sig an Lady Gaga, en sångerska utan skivbolag.

– Det synkade mellan oss på sekunden. Det var ruggigt hur våra musikaliska tankar var som skapta för varandra säger RedOne, som egentligen heter Nadir Khayat, och kom till Sverige med sina föräldrar från Marocko som mycket ung.

– Det var vårt första möte och vi befann oss i Sony Building på Manhattan när det hände något direkt mellan oss, det kände båda två. Vi kastade oss direkt i en taxi till studion i Queens efter bara en kort stund tillsammans. Det var bara självklart. I baksätet började vi nynna på olika låtar och innan taxin stannande utanför studion hade vi skapat vår första världshit, Boys, boys boys. Det blev publikens favoritlåt. De blir som besatta på scen när hon drar den. Den låten kom sen att definiera Lady Gagas sound. I studion tog den bara en timma att spela in och vi förstod att vi hade något stort på gång säger RedOne och tittar ut i det trista, blöta höstmörkret utanför studion i Skärmarbrink i Stockholm.

– Jag var skeptisk till att möta henne från början säger han. Jag ville egentligen inte. Vem var hon?

– Du kommer att förstå om jag förklarar fortsätter RedOne. Saken är den att jag hade kämpat i 14 år när jag 2007 äntligen slog igenom med min första hit i USA. Det var med låten Why not, och artisten Kat DeLuna.

Men det hade kostat på. Jag sov på en luftmadrass i ett rum, ständigt pank. Fick låna pengar av vänner som skulle räcka några månader. Min flickvän var måttligt road. Du förstår, läget kunde inte vara tuffare och nervösare. I den situationen fick jag fick chansen att spela upp några låtar för ett skivbolag. När de lyssnat var det ingen som jublade direkt. Men istället för att köra iväg mig hämtade den högste chefen och resten av teamet. Alla lyssnade. Efter en stund bad Sony chefen mig att sluta. Han sa rakt på. ”du är ett geni”, ”Det här är galet, fortsätt, jag vill höra allt”. De som varit tveksamma började applådera. Därefter vände han sig till alla och sa, den här killen är min kille nu. Se till att han gör hela albumet. Och ge honom betalt för ett helt album direkt. Jag fick betalt för tolv låtar. Tänk dig, från noll och utfattig till massor av pengar. Jag var chockad. Jag levde i min dröm även om det dröjde länge innan jag tog in att den var sann säger RedOne.

–  Min familj är bra på musik. Jag är yngst av nio barn, jag blev den som fick i mig den totala mixen av musik från alla. Det tillsammans med att jag i princip har absolut gehör gör att jag kan göra allt. Jag lyssnar på allt. Det finns bra i allting. Det är det som är grejen. Jag känner inga gränser, det bara flödar, jag kan göra all musik och stilar, och jag kan göra det bra hävdar RedOne.

– Tiden var inne för mig. Efter det ville jag bara jobba med stora artister.

Jag fick ett erbjudande att ta hand om en ung tjej. Min första fråga var om hon var signad. Alltså stor och känd.

– Nej, tvärtom. Hon har just blivit droppad av sitt skivbolag fick jag som svar.

– Jag sa ju att jag har min chans nu. Det är nu vi kan kapitalisera på min framgång. Förlora inte den chansen.

Managern bad mig träffa henne, hon är riktigt begåvad. Om du inte gillar henne som artist så är hon en bra låtskriverska sa han. Ni kan skriva låtar tillsammans om inte annat.

– Ok, Jag träffade henne i New York, i Sony Buildning en eftermiddag eftersom att de tjatat.

– Hej, jag är Lady Gaga.

– Wow! Allt var speciellt med henne. utseendet var speciellt, Det bara lös ”different” om henne på ett härligt sätt, och jag fångades direkt av hur musikaliskt säker hon var. Och hon kunde all bra musik.

– Jag föreslog att vi skulle hitta ett nytt globalt sound. Det är bara att köra sa hon, jag är öppen för allt.

Lady Gaga blev tidigare stämd av sin ex man och förlorade rätten till sina låtar. Men RedOne med vänner lyckades hjälpa henne med ett kontrakt så hon fick tillbaka sina låtar.

– Vi tog hennes låtar och lade till vår egen låt Boys, boys, boys och Lät henne presenterade det för ett skivbolag. Hon fick beskedet att det var bra men att hon måste fortsätta skriva fler låtar och komma tillbaka. Då sa hon bara:

Ok, give me one week with RedOne.

Hon fick klartecken från skivbolaget och jag flög från New York till studion i Los Angeles för att sätta igång.

Det blev den magiska veckan. Veckan som ändrade allas våra liv.

– Första dagen skrev vi Just dance som blev en super hit, andra dagen skrev vi Poker face som blev en mega hit. Vi skrev Just dance på en timma. Poker face var också helt klar på en timma, producerad, Inspelad och klar. Vilken vecka. Vi gjorde fem låtar varav tre blev listettor över hela världen. Mer magiskt få man leta efter. Just dance blev etta i trettio länder, och 50 miljoner downloads är ett ganska bra mått på en hit.

RedOne och Lady Gaga var de två mest spelade och sålda i världen förra året. Tillsammans har de sålt 30 miljoner skivor världen över.

– Den veckan ändrade vi musiken i världen. Vi öppnade nya vägar som ändrade musiken och våra liv.

– Slå på radion och allt låter som det Lady Gaga och jag skapade då.

– Vi arbetar jämt och ses nästan aldrig. Utom när vi ska göra låtar. Då flyger vi och möts i någon studio. Ibland i Skärmarbrink i Stockholm, ibland i Paris, ibland i Los Angeles, New York osv. Vissa gånger möts vi några timmar och producerar en låt och äter massor av Suchi ihop innan vi flyger vidare åt varsitt håll samma dag.

Lady Gaga levererar alltid kvalitet. Om vi skulle spela upp en låt här och nu, skulle alla andra artister sitta stillsamt och nynna med i sin låt. Inte Lada Gaga. Hon hoppar upp och ger allt. Hon kör hela låten inför alla oavsett vilka det är som sitter och lyssnar. Hon vill alltid övertyga alla. Ett makalöst driv. Få har det. Bara de största har det. Lady Gaga har det.

Hon är en passionerad visionär med en galen drivkraft.

Publicerad i tidningen Beirut Café 2011

 
Donald Boströmmisc, music