Donald som ikon

FÖNSTRET MOT HIMLEN. En ikon föreställande Veronica med svetteduken och S:t Donald, har omsorgsfullt målats av Alexander Deriev, en av världens främsta Ikonmålare, verksam i Jerusalem under ett decennium. Han har målat ikoner i Sverige och till kyrkor runt om i världen. Nu har jag fått den stora äran att få min egen ikon målad av Alexander Deriev, föreställande S:t Veronica och S:t Donald. Veronica – Verus ikon, betyder den sanna bilden, och S:t Donald var egentligen ett helgon från Skottland, berömd för sina nio döttrar.

Ikonens filosofiska förklaringar är att ikonen representerar en annorlunda värld där det onda praktiskt taget är icke existerande och där ljuset inte kan skymmas av skuggor. Det omvända perspektivet konstituerar en mystisk vision av världen där tiden inte längre existerar, där evigheten har sin början och där rummet upphör att vara åtskiljande och ett hinder. Kärnan   i en ikonografs målande är alltså inte att avbilda världen som de ser den, utan som den verkligen är. Ingen liten utmaning.

Ikonen med Veronica och Donald är godkänd i vederbörlig ordning av kardinal och biskop Anders Arborelius som ikon. Med Veronicas svetteduk och mina Canon kameror i bilden har vi den stora äran att tillsammans vara bildens och fotografins beskyddare.

 
 
Donald Boström