Islamiska staten är dödsdömd 

Text Donald Boström
mars 2016

Världens farligaste terrororganisation, den Islamiska staten, IS, håller på att besegras. De pressas nu tillbaka på tre fronter där syriska, irakiska och kurdiska styrkor återerövrat ett antal städer och en fjärdedel av de områden IS ockuperade inledningsvis. Viktiga försörjningsvägar har skurits av och alltfler IS krigare lämnar terrorsekten. Men vilka är de? Var kommer de ifrån och hur kunde de bli så framgångsrika? 

Det var som en surrealistisk mardrömskuliss i kvällsmörkret. Vi stod på hotelltaket i Bagdad och filmade för en kommande dokumentär till SVT när ett omisskännligt dån fortplantade sig genom huvudstaden som fick betongen att vibrera under oss. Det som börjat som en vacker vårkväll i mars månad under en ljummen sammetshimmel fylldes plötsligt av en kakafoni av sirener, polis, ambulanser och säkerhetstjänstens utryckningar. Rökpelare steg mot himlen mellan husen i kvällstrafiken. Inom loppet av tio minuter trängde dova smällar genom staden vid ytterligare fem tillfällen, fem bomber som fick Bagdad att skälva, åtföljd av olycksbådande rökpelare som grå siluetter mot kvällsmörkret. 

Hotellpersonalen kom springande och ropade: ”skynda er ner från taket innan ni blir skjutna”. 

Hukande sprang vi i skydd mot utgången. Några självmordsbombare i bil och ett par vägbomber som fjärrutlösts med en mobiltelefon hade i en gemensam attack slitit ännu ett antal människor i stycken i ett vidrigt dåd utfört av terrorsekten Islamiska Staten, IS. Inte långt dessförinnan hade en bil kört in i en grupp religiösa iranier som firade profeten Muhammeds yngsta dotter, Fatimas födelsedag, och sprängt dem i luften. Det skedde ett stenkast från mitt hotell i Karbala. Jag vandrade runt i förödelsen och tänkte att jag aldrig mer ska vara i närheten av en folksamling. 

– I have to much weapon in my house, säger Baidar Ihssan. 

Baidar Ihssan är en civil kille i Bagdad som driver ett byggföretag med god ekonomi. Baidar Ihssan tillhör de tusentals och som fått två månaders militär träning och organiserat sig i den frivilliga irakiska paramilitära styrkan al-hashed al-Sha’bi. Engagemanget i al-hashed al-Sha’bi är oavlönat och ideologiskt driven motståndskamp mot IS under statligt beskydd, och är nu den viktigaste och starkaste kraften mot IS i Irak.  

När Baidar Ihssan och hans grannar såg Falluja, Tikrit och andra städer i Irak falla i händerna på terrorsekten blev de ordentligt rädda. 

– Eftersom IS slår mot oss muslimer tänkte jag på hur det skulle vara om de kom in i vårt hus och dödade min fru och mina barn.

Baidar körde omedelbart sin svarta nyinköpte amerikanska Dodge och med röda lädersäten och köpte en mängd vapen och lärde sin fru att hantera dem. 

Vi har beväpnat oss med allt från granatkastare till Kalasjnikov, pistoler och hjälm och uniform. Om Bagdad hotas kommer en miljon av oss stå upp för att försvara Bagdad säger Baidar. 

Civilisationens vagga 

Vi träffas under palmerna vid Tigris strand i Babylon, några kilometer från det som tidigare varit ett av IS fästen i södra Irak. Nu har vi drivit dem härifrån säger Baidar lugnade till mig eftersom journalister har blivit särskilda jakttroféer för IS. Som kidnappningsoffer finns det antingen ett antal miljoner amerikanska dollar att inkassera i lösensumma, eller en spektakulär halshuggningsvideo som sätter skräck i omvärlden i det media- och PR- krig som pågår parallellt. Jag tackar vänligt för informationen. 

Platsen för vårt möte var tidigare Saddam Husseins sommarpalats där omgivningarna inte bara är vackert intagande, historiens vingslag kan knappast vara mer närvarande med Nebukadnesars palats, den assyrisk–babyloniska fruktbarhetsgudinnan, I’shtars berömda portal. Och ett par stenkast därifrån stod Babels torn, i vart fall enligt Hussein Flayyih Khalil, chefen för Babylons arkeologer, som pekar på den exakta plats där han menar att tornet har stått medan jag tog bilder. Det var här, i hjärtat av Mesopotamien, som vår första civilisation uppstod, och där floderna Tigris och Eufrat möts, ligger den plats som i första Mosebok kallas Paradiset, eller Edens trädgård, lustgården varifrån Eva och Adam förvisades för att de brutit mot Guds enda förbud, och människan därmed visat sig vara en opålitlig varelse. Och det var här, från dessa marker profeten Abraham började sin vandring mot Hebron och blev stamfader till det judiska och arabiska folken. 

Det var en mäktig känsla av att befinna sig som en liten del i detta historiska universum och flöde som oförtrutet rullar på oavsett vad den lilla människan hittar på.  

Vi slåss för hela världen

IS pressas tillbaka och är trängda i Irak och Syrien, då slår deras självmordsbombare till mot oskyldiga människor på en välbesökt shoppinggata i Istanbul, en konsertlokal i Paris och en flygplats och tunnelbanestation i Bryssel. 

– Vi har försökt allt mot deras självmordsbombare säger Muhanad Al-Ikabi, talesperson för den irakiska paramilitära styrkan Al-hashed al-Sha’bi, eller, Prime Minster Popular Crowd, som det står på visitkortet. 

– Vi slåss för hela världen, om inte vi stoppar dem här kommer de sprida sig över hela jorden säger Muhanad Al-Ikabi och tar en ordentligt klunk av kardemummakaffet. 

IS skrämde inledningsvis livet ur den irakiska armén som kastade sina vapen och lade benen på ryggen och flydde. IS kunde snabbt lägga under sig Mosul, Tikrit, Anbar, Ramadi, Saladin, Joufr Nasser, områden runt Babylon och 70 procent av Diyalprovinsen och de kom så nära som 20 kilometer från huvudstaden Bagdad säger Muhanad Al-Ikabi. 

– Nu har vi sakta men säkert återtagit stora områden och vi har flyttat fronten ytterligare 10 km, till 30 km från Bagdad, därför gör IS nu desperata spekulativa bombningar mot civila för mediekriget för att i sin svaghet söka visa styrka. 

I rullstol till fronten

– Jag fortsätter striden mot IS till sista blodsdroppen säger den 43 åriga trebarnspappan och taxichauffören, Mohammed Ali Mohammed, som förlorade båda benen under striderna mot IS. Ali Mohammed tar spjärn med båda armarna mot sängkanten och drar sig till tillrätta för att visa filmer från kriget han själv har filmat. Hans fru, dotter och son står och lyssnar i dörröppningen när pappa berättar hur det gick till när han fick sina ben bortsprängda.

– Vid två tillfällen har jag tagit mig till fronten med rullstolen för att göra det jag kan. Det stärker moralen hos våra krigare, när de ser att jag är tillbaka utan ben förstår de att en skada inte behöver betyda slutet säger Ali Mohamed.

Det var när Iraks mest inflytelserika religiösa ledare, Ali Al-Sistani, utfärdade sin fatwa och uppmanade ”alla arbetsföra irakier” att försvara Irak mot IS som Ali Mohammed kände sig manad att delta i kampen. 

– Jag ville inte att det som hänt Mosul skulle hända Bagdad så jag slog telefonnumret och anmälde mig omedelbart säger Ali Mohammed med han snabbt navigerar Netflix med sin smartphone för att hitta rätt film. Efter sex månaders strider i Falluja tvingades Mohammeds grupp fly söder om Bagdad där Ali Mohammeds trupper i sin tur drev IS trupperna på flykt. 

– Motorerna på fordon och generatorer var fortfarande varma när vi kom fram till platsen, och jag började röja minor.  

En mina exploderade och slet av båda benen på Ali Mohammed och skadade hans händer. I dag med 18 operationer bakom sig planerar han sitt nya liv.  

Det är som det är säger Ali Mohammed, jag ångrar ingenting. 

– Han ska öppna en livsmedelsbutik säger Mohammeds fru Raghad Fadel, som försiktigt lutar sig fram i dörröppningen i vit Hijab och svart fotsid dress. Vi har funderat på att fortsätta med taxirörelsen, men vi tror att en liten supermarket blir bättre säger Raghad och rullar fram rullstolen åt honom.  

Terrorsekten är född  

Det var en omvälvande tid. I Bagdad satt Saddam Hussein och försökte få omvärlden att stoppa den planerade USA-invasionen, medan Usama bin Ladin satt i Tora Bora i Afghanistan planerade för att utvidga sin makt. Enligt Usama Bin Ladin hade den amerikanska aggressionen sått det första fröet till det muslimska motståndet mot väst och han beslutade sig för att skicka en ung jordanier vid namn Abu Mousab az- Zarqawi, vars namn egentligen var Ahmad Fadeel an-Nazal al-Khalayleh till Iraks ambassad i Jordanien för att söka allians med Irak mot USA. I hemlighet skickades den unga terroristen till ambassaden med ett enda ärende – han hade ett meddelande till Saddam Hussein.

En fälla

– Några månader före invasionen 2003 tog så Zarqawi kontakt med irakiska ambassaden i Amman på uppdrag av Usamas Bin Ladin och erbjöd sina tjänster. Bakgrunden var att Usamas Bin Ladin såg en möjlig allierad i Irak som också drabbats av amerikanska bomber. Iraks underrättelsetjänst tog ärendet på tillräckligt mycket allvar att de skickade en man till sin ambassad i Jordaniens huvudstad Amman för att träffa Zarqawi och titta närmare på erbjudandet. Men mötet gick inte som Usama Bin Ladin och Zarqawi hade tänkt sig. När protokollet från mötet når Bagdad, kan Saddam Hussein läsa sin agents bedömning; att ”detta är en fälla, de vill sätta dit oss”. Saddam litade inte en sekund på Zarqawi och satta därmed stopp för planerna, säger journalisten Kassem Hamadé som tagit del av de hemliga dokumenten. 

Men Zarqawi lät sig inte nedslås av en misstänksam spion. Redan innan Bagdad föll hade Zarqawi iscensatt plan B och tagit sig in i Bagdad med en handfull jihadistiskt dedikerade män med sig själv som dess ledare för att starta motståndet. Zarqawi var ditskickad av Usama Bin Laden, som vid den tidpunkten höll till i Afghanistan och smidde planer för att hämnas och slå tillbaka mot USA.  

När Bagdad och Saddam Hussein slutligen föll för amerikanska bomber anslöt sig ett flertal mindre grupper till Zarqawis växande organisation, 2004 löpte de linan ut och bildade Al Qaida i Irak med Zarqawi som ledare. Zarqawi var en väl kvalificerad jihadist. Han var Islamist från området, hade suttit i fängelse och var tränad i Afghanistan. 

Terrorväldet etableras

När Zarqawi axlat manteln som ledare för al-Qaida i Irak, inledde han flera blodiga kampanjer mot amerikanska och irakiska soldater, mot poliser och andra spektakulära samhällsintressen. Det var Zarqawi själv som utförde själv den första filmade avrättningen där han personligen skar halsen av det första offret som var en amerikansk läkare vid namn Armstrong. Zarqawi läste upp ett meddelande och filmades när han avrättade gisslan. Ett meddelat signerat Zarqawi som omvärlden skulle komma att få se mer av. 

Al-Qaida i Irak som fått näring av USA:s invasion i landet år 2003 fick kritik av moderorganisationen för att vara alltför brutala. Usama bin Ladin betonade vikten av att vinna brett stöd bland muslimer för att stärka motståndet mot Västmakterna. Först därefter skulle man utropa kalifatet. Det breda stödet krävde återhållsamhet menade Bin Ladin. Jihadisterna instruerades därför att inte använda våld mot andra oskyldiga muslimer, samt att avstå från att tillämpa hudud-kroppsbestraffning. Det gick stick i stäv mot Zarqawis tankar. Zarqawi krävde istället en fatwa av Usama Bin Ladin som rättfärdigade allt han gjorde mot de ”otrogna” shiamuslimerna som kommit till makten i Irak via USA som tillsatt Nuri al-Maliki som Premiärminister. Usama Bin Ladin gick inte Zarqawi till mötes på den punkten och ville inte att andra muslimer skulle dödas. Brytningen mellan dem var ett därmed ett faktum.  

Zarqawi markerar brytningen med att byta namn på sin organisation från Al- Qaida i Irak, till Mujahideen Shura Council, sju jihadistiska grupper ansluter sig. Huvudmålet för rådslaget var att bekämpa USA och de shiamuslimer som tillsatts av USA att leda Irak. Usama Bin Ladin var därmed i praktiken överkörd av Zarqawi eftersom det i Zarqawis nya rådslag ingick Imamer som kunde uppfylla Zarqawis önskningar med fatwor som rättfärdigade det illdåd han önskade göra. Självmordsbombare började avlösa varandra, ett tiotal om dagen och de chockade Bagdadborna undrade var allt detta kom ifrån. 

I salafismens våld

Att säga att Islamiska Staten, IS, inte är muslimer är inte korrekt. Flera krav ställdes på de viktigaste lärosäten inklusive al-Azhar universitet i Kairo för att deklarera att IS inte är muslimer. Man vägrade och förklarade att de förvisso begår handlingar som inte är förenliga med Islam, men de är muslimer. Däremot är de anhängare av en extrem fundamentalistisk form av Islam som har få anhängare. Kärnan av IS är anhängare av en ultrakonservativ riktning av sunniislam som kallas salafism, al salaf al Salih. IS teologiska källa har sitt ursprung från1200-talet och den islamiska teologen, Ibn Taymiyya, salafismen fader. Ibn Taymiyya var en man som förespråkade mer våld som lösning på problem än vad som var brukligt. För Ibn Taymiyyas följare stannade tiden för 800 år sedan. De tolererar inte den minsta förändring av de religiösa påbuden. Fram till 2006 knackade de dörr precis som Jehovas vittnen i Sverige gjorde för att missionera sitt budskap.  

Zarqawi dödas

I juni 2006 blir Zarqawi svårt skadad i en amerikanskt flygräd sedan hans position blivit förrådd av en person i hans innersta krets. Zarqawi togs tillfånga och gjorde ett misslyckat flyktförsök, men avled strax därefter. Slutligen kunde den 35 årige universitetsläraren, Abu Bakr al-Baghdadi från Samara i Irak, träda fram om den nya ledaren efter Zarqawi. Före al-Baghdadi tillsattes Abu Omar al-Baghdadi, det dröjde dock inte länge innan han också dödades. Hans efterträdare visade sig vara både brutalare och mer hemlighetsfull. Ursprungligen var hans namn Awwad Ibrahim Ali al-Badri, också kallad Al-Kalifa Ibrahim och den ”osynlige shejken”. Baghdadi var också i sammanhanget mycket välmeriterad. En Islamist som studerat och undervisat sharia, varit aktiv i striderna i Afghanistan och suttit i Bucca fängelset i Umm Qasr i sydöstra Irak från vilket han släpptes för att leda världens största terrorgrupp. I samma fängelse satt samtidigt generaler och underrättelsefolk från Saddams armé. Ett ytterst lämpligt sällskap för Abu Bakr al- Baghdadis framtida planer i bygget av det kalifat som stod på dagordningen. Alla hade de fallit och förlorat sin makt med Saddam Hussein och önskade inget hellre än hämnas USA och att återkomma till sitt priviligierade liv i maktens centrum. När Abu Bakr al- Baghdadi släpptes ur fängelset 2005 levde han ett hemligt liv fram tills han blev en av de högt uppsatta ledarna för IS, och senare blev ledare nummer 1 för den Islamiska staten. 

Kriget i Syrien

I mars 2011 bröt det långvariga och blodiga kriget ut i Syrien, och 2012 anpassar gruppen sitt namn till den nya situationen och heter därefter Islamiska staten i Irak och Syrien, och rörelsen expanderar från sunniområdena i Irak in i Syrien. Baghdadi skickar sitt ombud Abu Mohammad Al-Golani,(al-Julan) till Raqqa, Kalifatets blivande huvudstad för att etablera IS. När han på Baghdadis uppdrag nådde staden Raqqa i Syrien övergav han sin uppdragsgivare Baghdadi och den Islamiska staten. Abu Mohammad Al-Golani svär istället sin krigsmanna-ed och lojalitet till den egyptiska barnläkaren, Ayman Al-Zawahri som tagit över ledningen av Al-Qaida efter det att USA dödat Usama Bin Ladin i maj 2011 i dennes sovrum i Pakistan. Al-Golani sluter därmed cirkeln tillbaka till Al Qaida och bildar Al-Nusrafronten al-Qaida i Syrien. IS och Al Nusra växer fram som de största och viktigaste rebellrörelserna i krigets Syrien. Och nu i strid mot varandra.  

Striderna i Syrien är komplexa med drygt nittio olika grupper på olika sidor i olika allianser. Dessutom går enskilda sunnitiska jihadister från grannlandet Libanon in i Syrien och ansluter sig till IS eller Al-Nusrafronten, medan Libanesiska shiamuslimska Hizbollah går in med sina arméer på den motsatta sidan och stöder president Bashar al-Assad. Betydande grupper från Libanon går med andra ord in i grannlandet Syrien och slåss mot varandra. I det kaoset som uppstår är de oskyldiga civilbefolkningen de stora förlorarna, 250 000 tusen människor i Syrien har dödats i kriget, 16 miljoner av Syriens 25 miljoner invånare är på flykt. Närmare två miljoner av dem har tagit sin tillflykt över bergen till Libanon. UNHCR har registrerat 1,2 miljoner av dem. Libaneserna reagerade först med solidaritet och välkomnande. Men efter fem års umbäranden har det växt till irritation och hat mellan libaneser och syriska flyktingar. 

De svenska IS-krigarna  

Hela samhällsklimatet börjar förändras med jihadisterna frammarsch. De skapar kaos och dödar allt som kommer i deras väg. De globala jihadisterna blir förvirrade. Vilken grupp ska de stödja? De cirka 300 identifierade jihadisterna från Sverige hade följt Golani när han var en ledare i IS. När han bröt sig IS ur valde de flesta att stanna kvar i IS och inte följa honom till Al-Qaida. Men Golani marscherarade framåt och intog Raqqa från fria syriska armén efter 2-3 veckors strider. Fria syriska armén som slåss i ett uppror mot den syriska regeringen och president Bashar Al-Assad gav till sist upp Raqqa. Många soldater i den Fria syriska armén valde att gå över till Golani, de som inte gjorde det dödades på fläcken. Men IS kunde inte acceptera att Golani hade Kalifatets huvudstadsina händer. Golani är förrädare i Islamiska statens ögon. Med oljepengar köpte IS lojaliteter från toppskiktet i Golanis egen organisation, Al-Nusra. Över en natt kunde IS ta kontrollen över Raqqa. 

Saddams generaler till IS  

Under tiden hällde Iraks dåvarande Premiärminister, Nuri al-Maliki, bensin på den redan flammande elden i regionen. Han hade tillsatts av USA med uppgiften att vara en inkluderande ledare för att minska friktionen mellan de tre huvudgrupperna, Shia i söder, Kurder i norr och Sunni mittemellan. Men ju mer al-Maliki ägnade sig åt klappjakt på de sunnigrupper som satt i ledningen under Saddams tid, ju fler anslöt sig till IS. Om USA sådde det fösta fröet till Usama Bin Ladins motståndskamp, så sådde Premiärminister, Nuri al-Maliki det andra fröet vars skörd kom att heta IS, den Islamiska staten. 

I ambitionen att rensa staten från Saddams Bathpartister tillät Maliki amerikanarna att upplösa Iraks armé för att sedan omorganisera den utan Bathpartister. För den miljonhövdade skaran håglösa soldater från den nedlagda armén kom IS som en räddande ängel. Med den kadern kunde IS lyfta in kompetens från den militär och administration som varit statsbärande i en med Mellanösterns mått mätt, modern stat med en modern armé. 

Det regionala maktspelet

Hemliga samtal mellan IS och Turkiska generaler tog sin början. Turkiets Premiärminister Erdogans primära intresse är att försvaga kurderna i östra Turkiet, och för det ändamålet är han beredd att samarbeta med IS. Turkiet tillhör de mindre nogräknade länderna som köper billig olja av IS. Förutom ryska satellitbilder på oljetransporterna mellan oljefälten i Irak och Turkiet finns nu förstahandskällor i form av chaufförer som beskrivit färdvägen och handeln med oljan. Samtidigt ställer sig syriska soldater frågan varför USA inte bombar IS trupper när de ser dem? Och de svarar själva att USA vill skada IS ”lagom”, för att kunna använda IS som en försvagande faktor mot Syriens diktator. Rysslands Putin agerar tvärtom och skyddar den syriska regimen med bombningar mot IS och annan opposition. Saudiarabien och deras arabiska allierade i Persiska viken vill hellre besegra Iran och dess ställföreträdare i Irak, Jemen och Syrien. Qatar vill hellre stärka Muslimska brödraskapet i Syrien. Och Iran stödjer shiamuslimerna i Irak, Libanon och Syrien. 

Finansiering

IS får idag betydande ekonomiskt stöd från bland annat Saudiarabien och Qatar på Shejk- och prins nivå.  Ett stöd utifrån den gemensamma ortodoxa salafistiska läran som återfinns bland de rika prinsarna. IS brottas trots miljardärernas stöd det med stora ekonomiska problem. IS använder sig av all till buds stående medel för att inkassera pengar till Kalifatets statskassa. Beskyddarpengar från näringsidkare i Syrien och i Irak, skatteindrivning, lösesummor för gisslan och annan brottslig verksamhet. Och IS har stoppat löneutbetalningar till sina stridande anhängare. 

Min vän Martin finns med i en video som IS publicerat på nätet. Iklädd orange overall står Martin på knä med en pistol i nacken. Tre av hans vänner skjuts framför honom på filmen, Martin släpps eftersom lösensumman hinner komma fram bara sekunder innan han ska skjutas säger köpmannen Wael från Hasaka i Syrien.

– IS stal regelbundet våra transporter med varor berättar Den syriska köpmannen. När vi hade förlorat ett antal hundra tusen kronor blev min bror kidnappad på väg till Homs med varor, sedan dess har vi inte hört av honom. Eftersom vi är kristna och särskilt utsatta beslöt vi oss för att fly innan det var försent säger köpmannen medan röken från hans vattenpipa fyller rummet.

Flera av de som Connoisseur talat med vittnar om hur IS desperat stjäl för att få ihop pengar. 

– Lämna din mark eller dö! Plötsligt en dag en dag i maj 2014 stod saudisk prins på våra ägor säger den 45 åriga bonden Bassel från Syrien. Den saudiska mannen representerade Islamiska staten och krävde att vi omedelbart lämnade vår jord som vi brukat sedan farfar farfars far. De tog 30 ton säckar vete, i Al Jiza, (skatt), resten fick vi behålla av den skörden. Därefter konfiskerade de hela vår mark. Vi fick lämna marken, vårt trevåningshus och restaurang och våra djur. När IS senare annonserade att de skulle arrendera ut vår mark till en kostnad av 40 procent av skörden skickade vi en bulvan och lyckades arrendera vår egen mark. Men vi hade tur, kurderna och den syriska armén kunde gemensamt besegra och köra iväg IS innan vi hann betala arrendet. Bassel hade stående på golvet berättad allt med skräckblandad upprördhet, men när han kommer till det lyckliga slutet slappnar han av och tittar upp med ett mjukt leende. Ingen av dem hade trots allt blivit dödad, och de hade fått sin mark tillbaka.

Början till slutet

IS led sitt största nederlag i slutet på mars månad i år när de förlorade den historiska staden Palmyra i Syrien till den syriska armén. Det kom efter en längre period av förluster där de förlorat flera viktiga städer i Syrien. Tidigare kontrollerade IS 40 procent av Irak medan de i dag endast kontrollerar 17 procent, 

Vändpunkten i kriget mot IS kom när Kobane i Syrien återtogs med kurdiska YPG i spetsen. För IS var det inte bara en viktig militär förlust utan också moralisk förlust som markarede slutet för IS framgångar. Och när kurdiska peshmerga från Irak därefter återtog Sinjar i slutet på förra året var det bekräftelsen på att IS dagar är räknade. 

Connoisseur har som enda tidning fått en exklusiv intervju med General Harem Kamal Agha som ledde operationen mot IS och återerövringen av Sinjar. 

– Vi anföll från flera olika fronter i en stor operation med peshmarga från Irak och YPG från Syrien, och andra mindre kurdiska styrkor. Redan första dagen kontrollerade vi alla vägar in till Sinjar. Andra dagen kunde våra styrkor gå in och ta över staden. En viktig faktor i operationen var samordningen med flygbomningar från västvärlden. 

General Harem Kamal Agha berättar att Sinjar är ett viktigt område att få kontroll över eftersom det pågick folkmord på Yezedierna. Dessutom är Sinjar en strategisk stad som ligger mellan Mosul och Raqqa vilket gör att de kan skära av de viktiga försörjningslederna mellan Mosul och Raqqa, och skapa stora ekonomiska och militära problem för IS. Men det innebär inte att kriget mot IS är över säger General Harem Kamal Agha, tvärtom. 

– Vi måste fortsätta hela vägen för att få slut på terroristerna innan de får chansen att bygga upp sig på nytt.  

IS är för få och har inga vänner

I dag finns IS-anhängare i Libyen, Mali, på norra delen av Sinaihalvön i Egypten, kring staden Darna i östra Libyen, i provinser i östra Afghanistan och i norra Nigeria, Afghanistan. Enskilda jihadister i hela världen går ut i videos och bekänner sin krigsmanna-ed till IS, och plötsligt är de närvarande där också. Målet är att upprätta Kalifatet globalt, alla länder ska tillhöra Kalifatet. Bagdadis symboliska citat ”Vi ska återerövra Rom” visar tydligt organisationens ambition. 

IS undergång är dock ofrånkomlig. De är för få och har inga vänner. Alla supermakter vill bli av med dem, och de har inget folkligt stöd. Men de kommer orsaka mycket lidande innan slutet. Andra grupper som Hizbollah, PFLP, Fatah. Hamas etc fortsätter att existera för att de har ett visst folkligt stöd. I vissa samhällen i Irak som Falluja, finns visst stöd för de gamla Saddamgeneraler som fortfarande verkar där, men det räcker inte för överlevnad för IS.  

I skrivande stund samlas en bred allians runt staden Mosul i norra Irak för att återerövra den från IS inom en snar framtid. Därefter återstår Kalifatets huvudstad Raqqa, efter det är den Islamiska staten upplöst. En möjlig utveckling är att de sista resterna av IS går under jorden och verkar med terrordåd, och de salafistiska tankarna kommer leva vidare. 

Men deras vision om att upprätta det nya Kalifatet kommer aldrig att gå i uppfyllelse.

Publicerad i tidningen Connoisseur  2016

 

 
Donald Boströmmiddle east