Haiti innan jordbävningen: Vi har ramlat ner i ett skithål

Text Donald Boström

Roderick tar upp sin slitna skinnjacka från marken, rättar till solglasögonen och plockar upp några stanniolpaket med diverse droger som ramlat ur fickorna när han tappade jackan. Röker du ”weet”, frågar han och sneglar på sina små paket. Jag skakar på huvudet och vi går vidare.

En stund tidigare, på hotellet, hade jag fått information om hur man klarar sig här: ”Du kan gå ut från hotellet, ta till höger tills du når den större vägen, där tar du till vänster några hundra meter fram till restauranten. Sen kan du inte gå längre om du vill vara säker. Och du kan absolut inte ta med kamera eller någon väska, då blir överfallsrisken för stor även på den korta biten. Haiti är ingen hit, om man vill känna sig säker”.

Av alla de hundratals personer som kommer fram och kräver dollar av olika skäl, särskiljer sig Roderick på något sätt, det finns något sympatiskt bakom just påtände Rodericks solglasögon. Vad vet jag inte, men jag går på magkänsla, och beslutar att slå följe med honom en bit på promenaden mot restaurangen.

Efter att ha hamnat mitt i en skottlossning i Johannesburg och utsatts för ett överfall i Malawi någon månad tidigare funderar jag mer på försiktighetsåtgärder är tidigare. Roderick, en snubbe från trakten som alla morsar på, är ett perfekt skydd mot andra hot under promenaden. Han ger mig sin syn på läget i landet:

”Vi har antagligen sämst ekonomi i världen, kaos är bara förnamnet.

Folk är desperata och försöker göra pengar på allt. Det är upprorsstämning. Vi har ingen regering! Ingen har sett eller hört något från vår regering överhuvudtaget. Det enda vi med säkerhet vet är att de snor åt sig de pengar som finns i landet. Vi trodde att vi valt en sorts socialistisk regering, men de är bara korrupta. Vad de har för åsikter om olika saker är det ingen som vet. Landet har ingen ledning och vi faller fritt mot helvetet.

Vi har säkert en arbetslöshet på 70 procent på Haiti, det tillsammans med vår tjyvaktiga regering har gjort att många av oss invånare tar efter och försöker sno åt oss allt vi kan.

Förr var vi på topp, men nu har vi ramlat ner i ett skithål och någon måste langa ner ett rep och dra upp oss. Hjälp oss!”

När Roderick får en öl och tjugo dollar för att bli min livvakt under eftermiddagen gör han en ”high five”, och från och med nu är vi ”brothers”. Roderick tar uppgiften på fullt allvar och med honom som kompis öppnas dörrar. Jag kan till och med bära omkring kameran helt öppet. Ingen ger sig på Roderick, the man.

– No fuck without condom. Så är det bara, säger Roderick plötsligt. Här på Haiti är hiv-läget allvarligt. Ska du ha sex måste du ha kondom, annars har i vart fall inte jag sex.

Till och med tuffingarnas tuffing, Mr Rod, är försiktigt med sexet.

Enligt den gängse teorin har Haiti en central roll i spridningen av hiv, och hiv- viruset anses ha tagit språnget från Afrika till Haiti och därifrån vidare in i Nordamerika. När de amerikanska läkarna yrvaket försökte förstå vad som höll på att hända i början på åttiotalet hade ett av de fyra hiv-mönster som kartlades en tydlig länk till Haiti.

– Jag tror inte på skitsnacket om afrikanska apor som sprider hiv-viruset, säger Roderick. Vad som egentligen har hänt vete fan. Men knulla utan kondom går inte. Don’t do it, man.

Jag hänger med Roderick under en del av årets karneval på Haiti och tar lite bilder. Haiti känns som en öppen anstalt där det utanför de trasiga murarna skymtar paradiset med palmer och turkosa hav med bländvita stränder. Men fattigdom och våld gör det svårt att nå fram till det vackra. Roderick har hunnit använda sina dollar på alkohol och blivit rätt påverkad men nöjd. I skymningen tar jag farväl och lämnar honom bland den pulserande musiken och alla häftigt dansande människor, och tar mig till hotellet. När jag stänger av datorn och kryper ner i sängen hörs skottlossning utanför. Jag somnar nöjd över att jag för en gångs skull gått hem i tid.

Fakta

  • Haiti har en befolkningsstorlek på några hundratusen fler än i Sverige, 9,8 miljoner, var av cirka 2 miljoner bor i huvudstaden och med en läs- och skrivkunnighet på cirka 60 procent enligt rapport från WHO, UNAIDS och UNICEF.
  • 43 procent av männen och 15 procent av kvinnorna uppger att de haft samlag före femton års ålder.
  • WHO, UNAIDS och UNICEF uppskattar att cirka 140 000 haitier lever med hiv och aids. Av dem dör cirka 8-10 000 om året.
  • Cirka en tredjedel av dem med hiv och aids på Haiti har tillgång till bromsmediciner.
  • 23 procent av männen uppgav att de haft fler än en sexpartner under tolv månader medan endast 1,3 procent av kvinnorna hade sex med fler än en partner under samma period. 34 procent av männen och 21 procent av kvinnorna uppgav att de då använt kondom.

Publicerad i boken, Som en osynlig sten i mitt hjärta, 2009, och reviderad i tidningen ETC 2014

 
Donald Boströmrelief, HIV