Ljuset kan inte skymmas av skuggorna

Alexander Deriev tillhör världens främsta ikonografer som målar ikoner på beställning till kyrkor och kapell på olika platser i världen. Efter utbildning i Kazachstan i början på åttiotalet och tio år som professionell ikonograf i Jerusalem, bosatte han sig i Sverige.

Read More
Donald Boströmreligion
Vardag på Krim

Inledningsvis charmade den nya ryska regeringen Krimborna med positiva åtgärder. Pensionerna höjdes till 15000 rubel, högre än lärarlönerna. Idag, bara ett år senare är de nere på rysk standard igen, 7000 rubel. Först blev att bättre, sedan allt sämre. Det säger Raisa Akatova när vi träffar henne i Krims huvudstad Simferopol.

Read More
Donald Boströminternational
När ryssarna kom till Krim

Konstantin Ninov hade just lämnat baren i centrala Simferopol efter en helkväll med kompisarna. Det var torsdag den 27 februari 2014 och det var fortfarande mörkt ute trots att klockan var någonstans mellan fyra och fem på morgonen. Han drog på sig jackan och började gå hemåt. Men han hann inte långt för än han såg en drös med militärer i långa konvojer komma inrullande in på stadens gator i mörkret.

Read More
Donald Boströminternational
Abbas och Nabil Shaat

För västvärlden finns inte den palestinska staten. 135 länder i världen har erkänt staten Palestina, men för väst finns den inte. Ändå kom han, Palestinas president, PLO-veteranen Mahmoud Abbas på besök till Sverige innan hans entourage fortsatte på onsdagsmorgonen mot Belgien, Luxemburg och Italien.

Read More
Donald Boström
Jag var i krig med alla

Jannats graviditet var förhållandevis enkel. Bara en svag huvudvärk ibland. Det var först de sista fyra, fem dagarna som det började bli kritiskt när hela kroppen började värka. Fötterna, nacke, rygg, mage, bäckenbotten, allt.

Read More
Lars Rodvaldrwomen
Filippinerna – havet kom med döden

Det var havet som kom med döden. Tredje vågen trängde ett par kilometer in i staden och fyllde gata efter gata, hus för hus med det olycksbådande havsvattnet upp till tredje våningen. Stora delar av kustområdena i provinserna Samar och Leyte blev för några timmar en del av havet, ett dödens akvarium där hem och arbetsplatser förvandlades till dödsfällor.

Read More
Donald Boströmrelief
Gästfrihetens kaffe

Jag minns när jag efter några timmars bilresa från Beirut anlände till Syriens huvudstad Damaskus. Jag klev in på ett av stadens vackra utomhuskaféer och såg förmodligen lite vilsen ut, för genast stod där en man och erbjöd mig en kopp kaffe.

Read More
Donald Boströmcoffee
Skapa samtycke

Det som ska säljas måste få acceptans av tillräckligt många för att projektet ska bli möjligt. Slaget om medborgarnas tankar är därför lika väsentligt som de militära slagen. Men det skulle dröja till i mitten på 1990-talet innan ordet kommunikation fick sitt genombrott och pr och lobbying tog marknadsandelar från reklambranschen.

Read More
Donald Boströmjournalism
Här bryts tystnaden om Dawit Isaak

Yemana Gebrab är Eritreas presidents närmaste rådgivare. Nu bryter landets regering för första gången tystnaden kring Dawit Isaak. ”Om vi bara får rätten att förklara oss, vilket vi får här nu i Sverige, är vi beredda att förklara”, säger Gebrab.

Read More
Donald Boströmeritrea
Snapstips för smörgåsbordets åtta turer

Snapsen har en säker ställning på smörgåsbordet; nubbens avsaknad av grundsmaker gör den lätt att kombinera med de olika rätterna. För att hitta bra smakkombinationer låter man matens och snapsens smakstyrka avgöra. Till exempel bör en mild, krämig ström­ming mötas av en mild snaps för att komma till sin rätt.

Read More
Donald Boströmwine
Svenska smaker

Hur skapar man harmoni mellan maten vi äter och den dryck vi serverar till? Tanken är att kombinationen av mat och dryck ska förhöja totalupplevelsen av stunden runt bor­det. Den smakmässiga harmonin förutsätter att drycken inte förtar smakerna i maten utan istället lyfter fram dem och vice versa.

Read More
Donald Boströmwine
Från brännvinsbord till smörgåsbord

Det världskända svenska smörgåsbordet började som ett brännvinsbord på 1500-talet. Det serverades som tilltugg i väntan på middagen. Inbjudna gäster som kommit resande med häst och vagn steg in i salongen och tog för sig av spriten och de kalla rätterna. Stående, eller sittande med tallriken i knäet, kunde konversationen pågå i timmar innan de sista gästerna anlänt och middagssupén kunde börja.

Read More
Donald Boströmwine